Zwangeren

‘Door voelen gevoed’

Een zwangerschap is een heel bijzondere tijd in je leven als ouders, maar ook voor je kind.
Je ongeboren kind is tijdens de zwangerschap al in staat om te voelen en te reageren. Daarom kan een liefdevol contact tussen ouders en kind al voor de geboorte groeien en de gevoelsmatige band bevestigd worden. Je kunt je kind al laten voelen dat het welkom is en er mag zijn. Het komt de hechting tussen ouders en kind ten goede en dit is van groot belang voor de rest van zijn leven.

Als vader heb je hierin een actieve rol. Daardoor wordt de betrokkenheid naar je vrouw en kind tijdens de zwangerschap en de geboorte ook groter.
Als moeder leer je om zowel tijdens de zwangerschap, als tijdens de geboorte in contact te zijn met je kind en hierbij te luisteren naar jezelf. 
Samen ga je als ouders jezelf gevoelsmatig voorbereiden op de komst van je kind en je relatie verdiepen om je kind die plek te geven die het toekomt voor de rest van jullie leven.

De begeleidingsvorm:De begeleiding wordt geboden aan één zwanger ouderpaar vanaf 20 weken.
Er wordt gestart met een kennismakingsgesprek. Afspraken worden in onderling overleg gemaakt, evt. ook ’s avonds.
Daarna volgen ongeveer 6 ontmoetingen tussen de 20 en de 36 weken van de zwangerschap. Hierin komt aan bod; contact maken met je kind, de manier van dragen, omgaan met de pijn tijdens de weeën en de geboorte, het af navelen en het onthechten. Ook wordt ouders aangereikt hoe ze andere kinderen bij de zwangerschap kunnen betrekken.

In de twee ontmoetingen na de geboorte komt aanbod; hoe jullie de geboorte hebben beleefd en hoe jullie het leven met jullie kind ervaren. Opnieuw is er aandacht voor het haptonomisch aanspreken en bevestigen van je kind en hoe je basis bevestigend kan tillen en dragen.
Eventueel kan aansluitend een cursus babymassage gevolgd worden om je kind nog beter te leren kennen en jezelf zo goed mogelijk te leren afstemmen op je kind.